Aanwezigheidsregistratie in de bouwsector

Verplichte tijdsregistratie op de werf

Tijdregistratie

Aanwezigheidsregistratie in de bouwsector

Elektronische aanwezigheidsregistratie Prikklok - tracking arbeiders

Elektronische aanwezigheidsregistratie CheckInAtWork is inmiddels gemeengoed in een groot gedeelte van de bouwsector. Sinds 1 april 2014 is het voor omvangrijke bouwwerven wettelijk verplicht om het gros van de werknemers aan te melden bij de RSZ. Sinds 2018 is het zelfs verplicht voor alle bouwwerven.

Daarnaast is het sinds 1 oktober 2014 verplicht voor iedere werknemer om een ConstruBadge (bouwbadge) te dragen met daarop hun identiteitsgegevens en foto. Sinds 1 januari 2015 kunnen ook boetes door de RSZ worden uitgedeeld aan bouwbedrijven die niet voldoen aan de wetgeving.

Wetgeving rondom CheckInAtWork

Iedereen die werken (in onroerende staat) uitvoert op de bouwplaats moet zich registreren, zoals:

  • werknemers,
  • zelfstandigen,
  • directie,
  • uitzendkrachten,
  • maar ook architecten en veiligheidscoördinatoren.

Dat geldt zowel voor Belgen als buitenlanders. Een toevallige bezoeker of opdrachtgever valt daar niet onder. Een registratie bestaat uit de gegevens van de werknemer, werkgever, werf en de datum. Is de aanwezigheidsregistratie onjuist, dan kunnen daar sancties op staan, zowel voor de werknemer als werkgever. De bouwdirectie die belast is met de uitvoering, is eindverantwoordelijk in dit verhaal. Let dus goed op hoe u de aanwezigheidsregistratie regelt met uw onderaannemers en werknemers en leg dat goed vast.

Wenst u meer informatie over aanwezigheidsregistratie in de bouwsector? Neem contact op met ons via het formulier op onze site.

Meer informatie? Contacteer ons

 

Ontdek ook alles over: